Navigatie

De VMTC levert de routes van de landelijke ritten – en verschillende clubritten – voor de GPS. De routes worden geleverd in GPX-formaat en zijn primair bestemd voor GARMIN en recente TomTom navigatietoestellen.

Laden van een toegestuurde route

We raden aan om je de route altijd te laden via sporen/tracks. Hieronder zie je een aantal filmpjes met uitleg voor diverse navigatiesystemen.

 

Laden van de route op de toerdag

  • De route die aangeboden wordt is altijd gemaakt in de een recente versie. Zorg dat je Garmin of TomTom geupdate is met de laatste software en kaarten.
  • Soms kan er een wachttijd zijn voor het laden van de route. Neem gerust even een kopje koffie.

Tip en Trucs

Enige tips voor de minder ervaren GARMIN gebruikers:

  • Zet automatisch herberekenen uit op je toestel, je merkt vanzelf wanneer je van de route afrijdt. Daarna kun je zelf via je scherm weer terugrijden. Wanneer je de functie herberekenen aan laat staan bestaat het risico dat je toestel de route gaat herbereken en je naar een tussenpunt of eindpunt stuurt via een heel andere route.
  • Het is verstandig om autozoom op je toestel uit te zetten. Wanneer er een grote afstand is tot de volgende aanwijzing, zoomt het toestel uit. Daardoor is de route slecht te volgen op je scherm. Zie je boekje voor de instellingen.
  • Zet de grootte van de kaart op je toestel op maximaal 120 meter, dan kun je de situaties beter aan zien komen. Zorg dat je de software (Basecamp) op je PC bijgewerkt hebt naar de laatste versie anders bestaat het risico dat je de gemailde of gedownloade files niet kunt openen. De laatste versies van Mapsource zijn nu ook in het Nederlands beschikbaar.
  • Bezoek voor de laatste updates: http://www.garmin.com/support/download.jsp
  • Wanneer je een route via de mail ontvangt of van internet download, weet je niet altijd in welke versie deze gemaakt is. Daarom zul je de route altijd in Basecamp op je PC moeten herberekenen. Dit is een functie die in Basecamp standaard aanwezig is.
  • Kloon de route door met de rechter muistoets op de route te klikken, daarna kun je de originele route herberekenen. Zet wel de kaarten in Basecamp op de gewenste versie waarin de route herberekend moet worden, dit geldt alleen wanneer er meerdere versies op de PC staan.
  • Als er herberekend is kun je zien waar de route afwijkt van de gekopieerde (is nu de originele) route. Als er afwijkingen zijn kun je de herberekende route door middel van de pijlfunctie weer op de gekopieerde route leggen. Zo weet je dus dat de route die je in je toestel laadt ook de versie heeft van de kaarten in je toestel hebt geladen.
  • Je kunt ook veel tips nalezen op: http://forum.gps.nl/. Gebruik de zoekfunctie en je zult een antwoord vinden op ongeveer elke vraag. Mochten er toch nog vragen zijn dan kun je contact opnemen met de toercommissie.

Namens de VMTC veel succes en graag tot ziens op een van onze ritten.