TopTip voor de winterstalling!

De regen komt met bakken uit de lucht, de temperatuur daalt gevoelig en dat betekent dat het motorseizoen weer ten einde loopt. Met misschien nog enkele ritjes in het verschiet kunnen de eerste voorbereiding worden gedaan om de motor straks zorgeloos in de winterstalling te kunnen plaatsen. 

Zoals jullie mogelijk gelezen hebben zijn er steeds meer motorrijders die E5 brandstof (brandstof met tot 5% bio-ethanol) tanken en dat is niet zonder reden. Voor de wat oudere motoren (lees voor 2000) is dit noodzakelijk omdat deze vaak niet tegen E10 brandstof met 7,5-10% bio-ethanol bestand zijn en/of te arm lopen, maar ook voor de hedendaagse motoren is E10 brandstof met bio-ethanol een agressief goedje. 

Nu hebben we het beste met het milieu voor, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van onze motor. Ethanol heeft namelijk een aantal slechte eigenschappen:

  • het is corrosief en tast bepaalde aluminium legeringen en rubbersoorten aan, 
  • het veroudert snel, omdat het water aantrekt en daardoor het brandstofsysteem gaat vervuilen,
  • het water-ethanol mengsel kan onderin je stalen tank voor roestvorming zorgen.

Kortom, om bovenstaande problemen te voorkomen is het aan te raden om bij de laatste 2 tankbeurten voor het stilzetten van de motor, deze te voorzien van ethanolvrije benzine. Ondanks het E5-label zijn Shell V-power, Esso Synergy Plus 98 en BP Ultimate nog steeds ethanolvrij. Bij het stallen nog even een Fuel Stabilizer toevoegen en de brandstoftank en het brandstofsysteem blijven schoon en zijn beschermd tegen roest en kunnen we het nieuwe motorseizoen met 1 druk op de startknop weer beginnen. Laat het voorjaar maar komen. Ik kan niet wachten.

Wouter